Recht op een inkomstenvrijlating

Doel inkomstenvrijlating:

mensen met een uitkering te stimuleren een gehele of gedeeltelijke baan te accepteren.

Op grond van artikel 31 lid 2 onderdeel n Participatiewet heeft u recht op een inkomstenvrijlating. Deze vrijlating wordt toegepast mits het werk naar het oordeel van het college bijdraagt aan de arbeidsinschakeling.

Wettelijke uitsluiting:

 

Let op de vrijlating is niet van toepassing op jongeren tot 27 jaar. Dit is in de wet uitgesloten.

 

Voor de algemene inkomstenvrijlating van artikel 31 lid 2 onderdeel n Participatiewet geldt dat in een periode van maximaal 6 maanden worden vrijgelaten.

 

De inkomsten worden vrijgelaten zes maanden tot 25%, met een maximum van € 224,00 per maand.

Daarnaast als u een alleenstaande ouder bent en een kind heeft onder de 12 jaar komt u aansluitend in aanmerking voor een vrijlating van 12,5% per maand met een maximum van € 139,71 per maand, gedurende een aaneengesloten periode van maximaal 30 maanden.

 

Aanvragen van inkomstenvrijlating

 

Let op vanaf 1 april 2016 hoeft u uw inkomstenvrijlating niet langer zes aaneengesloten maanden te laten toepassen. U kunt dus zelf bepalen welke maanden de gemeente de vrijlating moet toepassen. Geef dat aan bij de gemeente.

 

De gemeente heeft 8 weken de tijd om op uw aanvraag te beslissen. Mocht de gemeente niet binnen 8 weken beslissen of negatief beslissen dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Voor het aanvragen van de vrijlating kunt u gebruik maken van de voorbeeld brief welke wij hieronder hebben geplaatst.

 

 

Voor het aanvragen van de vrijlating kunt u gebruik maken van de voorbeeld brieven die wij hierboven hebben geplaatst.

 

Al meer dan 15 jaar gespecialiseerde ervaring op het gebied van de bijstand (Participatiewet) en aanverwante regelgeving!

Site vervaardigd door: BraxMedia © 2017

Recht op een inkomstenvrijlating