Geen recht op bijstand voor partner? In dat geval gaat de gemeente vaststellen welke norm er van toepassing is.

Lopende zaken Legal2People waarbij geen recht op bijstand van de partner speelt

Legal2People heeft een aantal juridische procedures lopen in verschillende gemeentes waar het onderstaande zich afspeelt. Het ziet er naar uit dat in deze zaken toch nog aanvullende bijstand verstrekt gaat worden door de gemeente.

Mocht u in een dergelijke situatie zitten waarbij uw partner geen recht op bijstand heeft, dan kunt u altijd vrijblijvend en gratis advies contact opnemen met Legal2People.

Om wat voor situaties gaat het?

Heeft Ă©Ă©n van de partner geen recht op bijstand? Dan moet de gemeente vaststellen of de kostendelersnorm van toepassing is of de norm echtpaar met een niet-rechthebbende partner. Vervolgens moet de gemeente de norm berekenen en beoordelen of er inkomsten gekort moeten worden.

Welke norm is van toepassing?

Artikel 24 PW regelt de situaties indien er sprake is van een echtpaar waarvan één van beide partners geen recht op bijstand heeft. Dit geldt ook voor gehuwden waarvan één partner onder de 27 jaar is en studeert en daardoor niet rechthebbend is. Gehuwden vormen samen één subject van bijstand. Dan wordt de partner gezien als een kostendelende medebewoners. De norm wordt dan vastgesteld op 50% van de gehuwdennorm. Dat is € 663,00 per maand. Dit betekent in veel gevallen een groot financieel probleem.

De wetgever heeft voor zo een vorm gekozen om te voorkomen dat er indirect bijstand wordt verleend aan iemand die op grond van de Participatiewet daar geen recht op heeft.

Een niet rechthebbende partner komt vaker voor dan men denkt. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij de partner:

• studeert en onder de 27 jaar is;
• niet met een Nederlander gelijk wordt gesteld;
• tijdelijk is gedetineerd;
• in het buitenland woont, etc.

In deze gevallen zijn de middelen van de partner die geen recht op bijstand heeft  wel van invloed op het recht op bijstand van de rechthebbende partner.

Mogelijkheden individualiseren artikel 18 Participatiewet 

In uitzonderingsgevallen heeft de gemeente op basis van artikel 18 PW de mogelijkheid om in individuele gevallen de algemene bijstand af te stemmen op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de rechthebbende partner.

Is Ă©Ă©n partner bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland en dreigt de andere rechthebbende partner door deze norm ernstig in de schulden te raken, omdat de huur niet meer betaald kan worden van de 50% van de toepasselijke gehuwdennorm, dan heeft de gemeente de mogelijkheid om van deze norm af te wijken.

Voor het individualiseren moeten alle omstandigheden van het geval worden meegenomen, zoals: Wat is de oorzaak? Welke kosten hebben ze? Binnen welke termijn kan het uitgavenpatroon in overeenstemming worden gebracht met de inkomsten?

Mogelijkheden bijzondere bijstand artikel 35 Participatiewet

Naast deze mogelijkheid bestaat ook de mogelijkheid om bijzondere bijstand te verstrekken voor specifieke kosten. Het moet dan wel gaan om noodzakelijke kosten die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden, zoals beschreven in artikel 35 PW.