Terugvordering bijstand in verband met stortingen derden op eigen bankrekeningnummer

Onderzoek gemeente

In onze praktijk komen we geregeld zaken tegen waarbij er een terugvordering bijstand  wordt opgelegd door de gemeente. Zo ook in het geval van mevrouw J. Na een onderzoek van de gemeente bleek dat er stortingen op haar rekening waren gedaan door familie en vrienden.

Motief van de gemeente inzake terugvordering bijstand

De gemeente meende dat al deze stortingen gezien moet worden als inkomen en mevrouw J. moest ruim € 3.000,- terugbetalen. De gemeente vindt dat alles wat je in de bijstand extra krijgt op je rekening inkomen is.

Tegenargument van de gedupeerde

Reden was dat mevrouw J. het niet redde met haar bijstandsuitkering en af te toe geld leende van familie en vrienden. Verder deed ze boodschappen voor een zieke vriendin die niet meer in staat was dit zelf te doen. De vriendin stortte het geld vervolgens terug op de rekening van mevrouw J.

Bezwaarschrift tegen terugvordering

Uiteindelijk heeft Legal2People namens mevrouw J. bezwaar gemaakt en is de terugvordering een stuk lager en redelijker geworden. Het is namelijk wel zo dat als je bepaalde stortingen goed kunt verklaren er wel anders naar gekeken kan worden. Indien je aannemelijk kan maken dat bepaalde stortingen of bijschrijvingen toch echt niet gezien kunnen worden als (extra) inkomen. Bijvoorbeeld omdat je iemand anders hebt geholpen en dus voor die persoon bepaalde zaken hebt voorgeschoten.

 

Herkent u deze situatie en heeft u ook advies nodig?

 

Neemt u vrijblijvend contact met Legal2People op om uw zaak te bespreken of mail naar info@legal2people.nl of bel 070-8915444

 

Of vul hier uw gegevens in op ons contactpagina. We bellen of mailen u binnen 24 uur terug !