Alles over de bijstand op een rijtje 

Wij gaan voor u alles over de bijstand (PW) inzake de feiten en mogelijkheden op een rijtje zetten.

Vaak aan ons gestelde vragen

‘Wat moet ik doen als binnenkort mijn WW-uitkering afloopt? Ik heb geen baan.’ Bij Legal2People krijgen we een heleboel van dit soort vragen binnen. Na het aflopen van je WW-uitkering heb je kans dat je bijstand krijgt. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn je mogelijkheden?  

Wat is de bijstand?

De bijstand is er voor mensen die geen ander inkomen hebben of aanspraak kunnen maken. De bijstand bestaat om deze mensen te helpen om in hun noodzakelijke kosten van levensonderhoud te voorzien. Dat wil zeggen: om lasten als huur, gas, water, elektriciteit of hun boodschappen en kleding te kunnen betalen.

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering?

 Je ontvangt alleen bijstand als je geen recht hebt op een andere uitkering. De bijstandsuitkering is bedoeld als vangnet totdat je nieuw werk gevonden hebt. Bij het ontvangen van de uitkering moet je bereid zijn je te laten helpen door de gemeente van uw eigen woonplaats.

Mag je inkomsten naast je bijstandsuitkering hebben?

Nee, de gemeente trekt alle inkomsten af van je bijstandsuitkering. Er gelden wel wat uitzonderingen. 

Deze inkomsten mag je houden en worden niet gekort op de bijstandsuitkering:

- Huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag

- Persoonsgebonden budget (pgb)

- Kindgebonden budget

- Kinderopvangtoeslag

Over schadevergoedingen beslist de gemeente per geval. Een volledig overzicht van alle inkomsten die niet verrekend worden vind je in de Participatiewet.

Kan ik een bijbaantje aannemen en mijn bijstand behouden?

Stel dat je een bijbaan kunt krijgen, waarmee je nog niet genoeg verdient om jezelf te onderhouden, heb je dan nog steeds recht op bijstand? Het antwoord daarop is ja, maar niet zonder kanttekening. De inkomsten uit arbeid worden gekort op de uitkering. Daarnaast kun je aanspraak maken op de inkomstenvrijlating (wenst u meer informatie over de vrijlating en de voorwaarden alsmede een voorbeeldbrief; bezoek dan ons hoofdstuk “recht op inkomensvrijlating”. 

Aanvragen van bijstand

Denk je dat je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering of heb nog meer informatie nodig? Ga dan naar ons hoofdstuk “hoe vraag ik bijstand aan”. Daar vindt u tevens een knop welke u naar de juiste pagina van werk.nl brengt alwaar u de aanvraag kunt indienen. 

Heeft u na deze blog “alles over de bijstand op een rijtje” nog verdere vragen over de bijstand of een andere uitkering? Laat je verder helpen en neem contact met ons op.